Sign in / Join

Wil je iets leren? Slaap daarbij, maar niet te diep: studie

Ⓒ AFP/File – LIU JIN – | Het menselijke brein kan alleen leren in bepaalde fasen van de sluipoog

Wetenschappers gefascineerd door het idee dat mensen kunnen leren tijdens het slapen – een nieuwe taal, zeggen of een muziekstuk – hebben al lang op elkaar afgestemd op experimentele resultaten.

Op dinsdag zei een team dat het uiteindelijk ontrafeld is waarom. Het menselijke brein kan alleen leren in bepaalde fasen van de sluipoog.

Deelnemers aan een studie waren in staat om geluidspatronen die ze werden gespeeld tijdens de twee fasen van de slaap Rapid Eye Movement (REM) en N2 te herinneren, schreef onderzoekers in het tijdschrift Nature Communications.

REM is de fase van bewusteloosheid waarin we normaal gesproken droomen en wordt gekenmerkt, zoals de naam suggereert, doordat de ogen rasteloos flikkeren. N2 is een fase van lichtere, niet-REM slaap.

Een derde fase van diepe niet-REM slaap genaamd N3, zei de onderzoekers, was echter positief slecht voor geheugenvorming.

“Geluiden die eerder tijdens de N2-slaap werden geleerd, worden vergeten of onleesbaar, alsof ze uit het geheugen zijn gewist,” zei het Franse team in een verklaring.

Ze hadden 23 vrijwilligers aangesloten op EEG-hersenmonitoren en speelden ze opnamen van geluidspatronen terwijl ze sliepen.

Toen ze wakker werden, werden de proefpartijen getest op hoe goed ze de eenvoudige composities konden herinneren.

Het team “merkte een scherp onderscheid tussen de lichte NREM-slaap, waarbij leer mogelijk was en de diepe NREM-slaap, gedurende welke het leeronderdrukking werd onderdrukt,” aldus een persoverzicht door het tijdschrift.

In feite hebben de deelnemers die de geluiden tijdens de N3-slaap hebben gelukt, in feite bij het wakkeren dezelfde patronen nog moeilijker te herleiden dan volledig nieuwe te halen.

Deze ondersteunde theorieën dat N3 slaap dient om het geheugen te vergemakkelijken, aldus de onderzoekers.

Verder onderzoek moet worden uitgevoerd om te bepalen hoe de bevindingen praktische toepassing kunnen vinden als leerhulpmiddel.

Servicevoorwaarden