Sign in / Join

Wat we weten over Europa’s besmette eierenschandaal

Ⓒ Belga/AFP – KRISTOF VAN ACCOM – | België heeft toegegeven dat het vroeg in juni over fipronil in eieren wist, maar hield het geheim vanwege een fraude-onderzoek

Verscheidene Europese landen worden geconfronteerd met een groeiende schrik op miljoenen eieren die zijn besmet met het insecticide fipronil, dat mogelijk schadelijk is voor de mens.

Hier is wat we zover weten over het laatste voedselveiligheidscandaal om het continent in de afgelopen jaren te raken:

– Wanneer het begon –

België heeft toegegeven dat het vroeg in juni over fipronil in eieren wist, maar hield het geheim vanwege een fraude-onderzoek.

België heeft op 20 juli officieel het EU-waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid aangemeld, gevolgd door Nederland op 26 juli en Duitsland op 31 juli.

De nationale autoriteiten maakten het niet bekend tot 1 augustus.

– Geaffekteerde landen –

Nederland was het epicentrum van het probleem en de eerste om te handelen, eieren bestelden van supermarktplanken en dringden op dat hun klanten hun weggooien.

De Nederlandse autoriteiten hebben tijdelijk 138 pluimveebedrijven afgesloten en kunnen miljoenen kippen afleveren.

België heeft producten geblokkeerd van 57 eierproducenten en diverse supermarkten hebben getroffen eieren ingetrokken.

De Duitse autoriteiten blokkeren de verdeling van duizenden eieren terwijl de supermarktketen Aldi alle Nederlandse eieren uit zijn Duitse winkels heeft getrokken.

Zweden, Zwitserland, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben ook gezegd dat ze kleine hoeveelheden fipronil-besmette eieren hebben gevonden.

– hoe het begon

Het probleem wordt aangenomen dat het voortkomt uit een stof die door een Nederlands bedrijf, Chickfriend, gebruikt wordt, dat boeren zeggen in Nederland en België zeggen dat ze gehuurd zijn om hun kippen te behandelen.

Een advocaat voor een Belgisch bedrijf, Pluimvee-Visie, zegt dat het bedrijf het aan Chickfriend heeft verkocht, maar heeft niet gezegd waar het de stof heeft gekregen. Media rapporten hebben gezegd dat het misschien uit Roemenië komt.

De Franse regering zegt dat een Belgisch bedrijf – dat het niet heeft geïdentificeerd – gemengde fipronil met een andere wettelijke stof heeft.

– Onderzoek –

Strafproeven voor vermoedelijke fraude zijn in gang in België en Nederland.

Duitsland heeft de Belgische en Nederlandse autoriteiten geduwd om de situatie snel op te lossen en zei dat er een “criminele bedoeling” was.

De Europese Commissie zegt ondertussen dat alle landen die geconstateerd werden dat ze Brussel niet onmiddellijk hebben op de hoogte gebracht van de detectie van fipronil, een beroep kunnen doen op een rechtszaak.

– Fipronil –

Fipronil is een bestrijdingsmiddel dat gebruikt wordt om de parasiet rode luizen te behandelen, die bij pluimvee voorkomt en om huishoudelijke huisdieren als honden en katten te ontlopen.

Maar het is verboden om te worden gebruikt voor de behandeling van dieren bestemd voor menselijke consumptie, zoals kippen.

In grote hoeveelheden wordt fipronil beschouwd als “matig gevaarlijk” volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, en kan gevaarlijke effecten hebben op de nieren, lever en schildklieren van mensen.

EU-regels zeggen dat eieren met een fiproniliveau boven 0,005 mg per kg uit de markt moeten worden ingetrokken. Fiproniliveaus boven 0,72 mg per kg vormen een mogelijk acuut gezondheidsrisico, zegt de EU.

Servicevoorwaarden