Sign in / Join

EU slaapt nieuwe sancties op Rusland over de turbines van de Krim

Ⓒ AFP/File – CHRISTOF STACHE – | De EU heeft zijn Russische sanctie blacklist uitgebreid, gericht op drie mensen en drie bedrijven die betrokken zijn bij het afleiden van gasturbines die door de Duitse firma Siemens worden verkocht aan Oekraïne’s Russisch-geassocieerde Krim regio

De EU breidde zijn vrijdagse Russische sanctie-zwarte lijst uit, waarbij drie mensen werden onderzocht, waaronder de adjunct-minister van energie en drie bedrijven die betrokken waren bij het afleiden van gasturbines die door de Duitse firma Siemens werden verkocht aan de Russische gehecht Krim.

In het kader van het strenge beleid van 28 landen van de Europese Unie om de Krim-maart 2014-annexatie uit Oekraïne niet te erkennen, worden de drie individuen getroffen door een actiefvries en een reisverbod.

De maatregelen komen ondanks het feit dat de EU enkele dagen geleden de Verenigde Staten bittere kritiek heeft gegeven op nieuwe sancties die Rusland richten op verkiezingsbrekende maatregelen, op grond dat het Europese energiebedrijven zou kunnen schaden.

“De EU heeft drie Russische onderdanen en drie bedrijven betrokken bij de overdracht van gasturbines naar de Krim toegevoegd aan de lijst van personen die onderworpen zijn aan beperkende maatregelen ten aanzien van acties die de territoriale integriteit, de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen,” aldus de EU-verklaring.

Er was geen onmiddellijke reactie van het Kremlin.

Maar de Oekraïnse president Petro Poroshenko zei dat hij “dankbaar” was voor de EU en de sancties een “krachtig bericht aan de agressor over de onwrikbare eenheid en solidariteit tussen de hoofdsteden van de Europese Unie” noemden.

“Pogingen om de sancties door cynische regelingen te omzeilen, zal alleen leiden tot een grotere prijs voor de agressie. En zo het tot de volledige herstelling van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, met inbegrip van de Krim!” Hij schreef op Facebook.

De EU zei dat 153 mensen en 40 bedrijven nu door individuele sancties tegen Rusland waren gericht.

Siemens zei vorige maand dat hij zijn Russische operaties terugkwam nadat hij ontdekte dat de vier turbines ‘illegaal’ waren gewijzigd en naar de Krim werden verplaatst, die in maart 2014 in Rusland was aangesloten.

– ‘Volledig onaanvaardbaar’ –

De nieuwe sancties richten op de vice-energie minister van Rusland, Andrey Cherezov, een senior minister van energie die verantwoordelijk is voor elektriciteitsprojecten op de Krim, en de hoofd van een Russisch bedrijf dat de onderhandelingen met Siemens over de oorspronkelijke invoer van de turbines heeft geleid, volgens het officiële wetboek van de EU .

De EU heeft gezegd dat het opzetten van een onafhankelijke stroomvoorziening voor de Krim haar “scheiding van Oekraïne” ondersteunt en dat “gasturbines een wezenlijk element zijn in de ontwikkeling van nieuwe krachtcentrales.”

De turbines werden oorspronkelijk geleverd voor een krachtcentrale in Taman, in de Krasnodar-regio van Zuid-Rusland, dat op slechts enkele kilometers van water uit de Krim gescheiden was.

De bedrijven die door sancties worden getroffen zijn de firma die de turbines, de huidige eigenaar van de machines kocht, en een firma dat gespecialiseerd is in het opzetten van krachtcentrales in de Krim.

Siemens had al vorig maand gezegd dat het een minderheidsbelang in een van de doelgroepen, Interautomatika, verkoopt, die machtscentrale controlesystemen verkoopt.

De Duitse regering heeft woede uitgesproken over de “helemaal onacceptabele” levering van turbines naar de Krim en druk op Siemens voor antwoorden.

Een woordvoerder van de Duitse regering meldde volgens verluidt dat die Russische president Vladimir Putin zelf Berlijn had verzekerd dat de turbines niet op de Krim zouden komen.

De EU handhaaft ook bredere economische sancties tegen Rusland, opgelegd na de neerstorting van de Maleisië Airlines-vlucht MH17 over Oekraïne in 2014.

Sancties zijn echter een steeds gevoeliger kwestie voor de EU nadat het Amerikaanse Congres overweldigend voor nieuwe maatregelen tegen Rusland heeft gestemd, welke president Donald Trump deze week onwillig heeft goedgekeurd.

De EU heeft gezegd dat het klaar is om te vergelden als de Amerikaanse sancties de energiebedrijven van de EU pijn doen, maar de Amerikaanse maatregelen zouden kunnen verstoren met een Duitse pijpleiding met Rusland.

Vorige sancties waren allemaal gecoördineerd aan beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Servicevoorwaarden