Sign in / Join

De VS ziet een sterke werkgelegenheid in juli als de werkloosheid daalt

Ⓒ GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP/File – Mark Makela – | De Amerikaanse economie heeft in juli 209.000 nieuwe nieuwe posities toegevoegd

De Amerikaanse economie bleef in juli een robuuste werkgelegenheid creëren, waardoor de werkloosheid lager wordt dan de sterke verhoging in restaurants en gezondheidszorg, aldus de vrijgegeven publieke gegevens.

De grootste economie ter wereld heeft 209.000 nieuwe nieuwe posities toegevoegd voor de maand, goed boven de analistenvoorspellingen, meldde de ministerie van Arbeid.

De winst betekende dat het werkloosheidspercentage terugkwam met een tiende punt tot 4,3 procent, evenals in mei.

Voorzitter Donald Trump heeft het verslag op Twitter onmiddellijk gehaald:

“Uitstekende banencijfers zijn zojuist vrijgegeven – en ik ben net begonnen. Veel werkversterkende regelgeving blijft vallen. Beweging terug naar de VS!”

Het uurloon bleef ook voortdurend groeien en 2,5 procent op jaarbasis toevoegden. Dezelfde winst namen de maand voorheen vast.

De rooskleurige baanrapportage, met een aantrekkende banenmarkt en stijgende lonen, zou sommige verwarring onder de beleidsmakers van de Federal Reserve kunnen vergemakkelijken, die naar verwachting de rente een derde keer dit jaar zouden verhogen, maar de verwachting is dat ze de inflatie in de gaten houden.

Ondanks de onverwachte kracht was de winst van vorige maand langzamer dan de stijging van 231.000 in juni, en aanzienlijk langzamer dan juli 2016, toen de VS 291.000 banen toevoegden.

Restaurants hebben 53.000 nieuwe posities toegevoegd, waardoor de totale winst voor de sector de afgelopen 12 maanden tot 313.000 is.

Ambulante gezondheidszorg steeg met 30.000 posities.

Zwaardere industrieën, waaronder bouw, fabricage, transport en de mijnbouwsector, die de cruciale olieindustrie bevatten – de industrieën waarop Trump zich heeft geconcentreerd – waren voor de maand grotendeels plat.

De participatiegraad voor arbeidskrachten steeg met 0,1 procent tot 62,9 procent, maar is voor de afgelopen 12 maanden ongeveer bestendig gebleven, aldus het rapport.

Servicevoorwaarden