Sign in / Join

Groot-Brittannië en EU ‘aan het werk’ bij nieuwe Brexit-gesprekken

Ⓒ AFP/File – OLI SCARFF – | De besprekingen in Brussel zullen door alle kanten in Londen doorgevoerd worden, waar de minderheidsregering van Theresa May over een maand na een verkiezingsverkiezing kwetsbaar blijft, waarbij haar conservatieve partij haar meerderheid verloor

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben gezegd dat ze het ‘hart van de zaak’ zouden krijgen, omdat ze op maandag een nieuwe ronde felle Brexit-onderhandelingen in Brussel hebben gelanceerd.

De minister van Brexit David Davis ontmoette Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU, om te proberen een transactie te doorbreken voor het terugtrekken van Groot-Brittannië uit het blok, gepland voor maart 2019.

Tijdens vier dagen van gesprekken hoopt de twee partijen vooruitgang te boeken bij belangrijke problemen rond de terugtrekking van Groot-Brittannië, inclusief de rechten van de burgers en zijn afrekening, zodat gesprekken verder kunnen gaan om een ​​toekomstige handelsovereenkomst later dit jaar te bespreken.

‘Nu is het tijd om naar het werk te komen en dit een succesvolle onderhandeling te maken’, vertelde Davis verslaggevers, toen Barnier hem verwelkomde naar het hoofdkantoor van de Europese Commissie.

“Voor ons is het ongelooflijk belangrijk dat we nu goede vooruitgang maken, die we hierover onderhandelen en de verschillen identificeren, zodat we ze kunnen omgaan en de overeenkomsten identificeren zodat we ze kunnen versterken.”

Barnier, die herhaaldelijk heeft aangedrongen op de verzwakte Britse premier Theresa May om haar scheidingsstrategie snel uit te voeren, zei dat ze hun respectieve posities moesten onderzoeken en vergelijken om goede vooruitgang te kunnen maken. ”

“We zullen nu in het hart van de zaak dompelen,” vertelde Barnier verslaggevers, aflopende vragen tot het einde van deze ronde van de besprekingen op donderdag.

– Geen ‘fluitje’, gewoon ‘tikkend’

De gesprekken zijn de eerste volledige onderhandelingsronde die vorige maand formeel is begonnen met een eendaagse sessie om over een tijdschema te komen.

De EU heeft de afgelopen weken steeds meer vertrouwen geboden, en beschuldigt Groot-Brittannië om te overtuigen of het meer dan een jaar na het schockendollendum een ​​’harde’ of ‘zachte’ Brexit wil hebben die mei naar de macht stond.

Ⓒ AFP/File – Ben STANSALL, Emmanuel DUNAND – | Barnier (links) en Davis overeengekomen een potentiële tijdschema voor gesprekken in hun eerste ontmoeting vorige maand, maar zijn van plan om deze week in ‘echte stof’ te komen

Brussel dringt erop aan dat het alleen de toekomstige relatie begint te bespreken zodra er voldoende vooruitgang is geboekt bij de echtscheiding. Een geschatte 100 miljard euro (112 miljard dollar) afrekening, de rechten van drie miljoen EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en De grens in Noord-Ierland.

De besprekingen van deze week zijn ook gericht op meer gedetailleerde problemen zoals de toekomst van Brittannië in Euratom, het nucleaire veiligheidsbureau van de EU en de rol van het Europese Hof van Justitie, de hoogste rechter van de EU.

EU-leiders zullen beslissen op een top in oktober of er genoeg gemeen is om verder te gaan met de handelsbesprekingen.

Gemeenschappelijke grond ontbrak vorige week heel erg, nadat de Britse minister van Buitenlandse Zaken en de toonaangevende Brexiteer Boris Johnson opgemerkt dat de EU “over de enorme Brexit-facturatievraag” zou kunnen fluiten, door Barnier te bestraffen.

“Ik hoor geen fluitje, alleen de klok tikt,” zei de voormalige Europese Commissaris en de Franse minister van Buitenlandse Zaken.

Johnson, die maandag in Brussel was om zijn 27 EU-collega’s te ontmoeten, zei dat hij hoopte dat het blok het “zeer eerlijke en serieuze aanbod” zou accepteren dat Brittannië de rechten van EU-burgers had gemaakt.

“Ik hoop heel erg dat mensen dat aanbod zullen zien in de geest die het verdient,” vertelde hij verslaggevers.

Britse minister van Financiën Philip Hammond heeft zondag gezegd dat Groot-Brittannië verantwoordelijkheid zal nemen voor het geld dat het verschuldigd is, maar het 100 miljard euro cijfer als “belachelijk” afgewezen.

Ⓒ AFP/File – Daniel LEAL-OLIVAS – | Barnier heeft vorige week een reeks Britse politici ontmoet, waaronder de oppositie-leider van de oppositie Jeremy Corbyn, die in juni stelling verrassend goed gedaan heeft

Barnier vond vorige week een reeks vergaderingen in Brussel met de Britse leider Jeremy Corbyn en andere Britse figuren in strijd met mei.

Ze zijn allemaal zeer voorzichtig met de harde aanpak van May, die zou zien dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder volledige toegang tot de interne markt van de blok van 500 miljoen mensen om de vrije immigratie van het blok te beperken.

– ‘Power grab’

May’s minoriteitsregering blijft broos een maand na de snap 8 juni verkiezingen waarin haar Conservatieve Partij zijn meerderheid verloor, waardoor ze een alliantie met de kleine ultra-conservatieve Democratische Uniepartij van Noord-Ierland probeert te zoeken.

De spanningen hebben de Britse regering geschud, die donderdag de ontwerpwet heeft ingevoerd die een formele einde zou maken aan het lidmaatschap van Groot-Brittannië in de Europese Unie.

Ⓒ POOL/AFP/File – Matt Dunham – | May’s minderheidsregering blijft broos een maand na de snap 8 juni verkiezingen waarin haar conservatieve partij haar meerderheid verloor

Mei wordt geconfronteerd met een strijd over de rekening, die tegenstanders hebben gezegd een gevaarlijke ‘power grab’ door Londen ten koste van Schotland en Wales inbegrepen.

Hammond, een potentiële concurrent in mei, erkende dat de ministers waren verdeeld over vele elementen van Brexit, nadat de weekendkranten werden gevuld met verslagen van inbraak.

“Ik denk op vele fronten dat het nuttig zou zijn als mijn collega’s – allemaal van ons – zich concentreren op de baan in de hand. Deze regering staat voor een tikkende klok over de Brexit-onderhandelingen,” zei Hammond.

Servicevoorwaarden