Sign in / Join

Samsung belegt 18 miljard dollar in geheugenchipsector

Ⓒ AFP – JUNG Yeon-Je – | Samsung had de winst van de eerste kwartaal van de bumper deels dankzij de robuuste chipbedrijf, die chips leverde voor eigen handsets zoals de Galaxy S7 en rivalen waaronder Apple

Samsung Electronics zal bijna 18 miljard dollar investeren in zijn chipbedrijf, de Zuid-Koreaanse firma zei dinsdag, omdat het haar lood in de wereldwijde geheugenchip en smartphone-markten wil uitbreiden.

De wereldtop maker van smartphones en memory chips zal 20,4 triljoen winnen (17,7 miljard dollar) in 2021 investeren om zijn chipfabrieken uit te breiden en te upgraden in de Zuid-Koreaanse steden Pyeongtaek en Hwaseong, aldus in een verklaring.

De fabriek in Pyeongtaek, 70 kilometer (44 kilometer) ten zuiden van Seoel, is ’s werelds grootste en is onlangs gestart met productie nadat Samsung Electronics de afgelopen twee jaar 15,6 triljoen heeft gewonnen om het te bouwen.

Het bedrijf is ook van plan om zijn NAND-chipfabriek in de Chinese stad Xian uit te breiden om te voldoen aan de bloeiende vraag naar de chips die in high-end opslagproducten worden gebruikt.

Het heeft niet uitgewerkt op wanneer en hoeveel geld het er van plan is om daar te investeren.

In smartphones is Samsung steeds meer ingepakt door kleinere Chinese rivalen in de lage en mid-end markten, en door Apple’s iPhone in het high-end segment.

Het heeft ook een reputatie opgeblazen na een vernederende massale herinnering van vorig jaar van zijn Galaxy Note 7 smartphone over defecte exploderende batterijen.

Maar het bedrijf slaagde erin om stellaire winst gedeeltelijk te danken aan de robuuste chipbedrijf, die niet alleen leverde aan zijn eigen toestel maar ook andere elektronica-reuzen, waaronder Apple.

Samsung – die in meer dan 40 procent van de wereldwijde geheugenchipverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar uitmaakte – heeft in april haar grootste kwartaalwinst in meer dan drie jaar geplaatst.

“Onze klanten hebben moeite om genoeg halfgeleiderchips te beveiligen door de groeiende wereldwijde vraag naar high-tech gadgets,” zei het.

“We zijn van plan om actief te reageren op die eisen door agressieve investeringen op onze productielijnen in binnen-en buitenland te doen,” zei het.

Analisten zeggen dat er in 2017 een wereldwijd tekort aan chips kan bestaan, waardoor de prijzen hoger kunnen worden en grote leveranciers kunnen profiteren, zoals Samsung en een andere Zuid-Koreaanse chipmaker, SK Hynix.

De gemiddelde prijzen voor DRAM chips die worden gebruikt in pc’s en servers, en NAND flash chips gebruikt in handsets zullen naar verwachting 53 procent en 28 procent dit jaar springen, volgens markt onderzoeker IC Insights.

De aankondiging kwam ook na de verkozen Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In, die de hoogste werkloosheid aanpakde.

Samsung zei dat de investering uiteindelijk zou helpen om zo veel als 440.000 banen tot en met 2021 te creëren, inclusief indirect, en de versterking van Azië’s vierde grootste economie.

Servicevoorwaarden