Sign in / Join

Duitse consumenten kijken uit naar een goed leven in de zomer

Ⓒ AFP/File – John MACDOUGALL – | De lage rentetarieven hebben bijgedragen tot de neiging van Duitsers om meer te sparen, terwijl een sterkere arbeidsmarkt het vertrouwen heeft gestimuleerd

De Duitse consumenten zullen naar verwachting in juli blijven vrolijk zijn, aldus de onderzoekers GfK. Donderdag is het publiek in de steek gelegd met algemene optimisme over de grootste economie van Europa.

GfK’s vooruitziende poll van ongeveer 2.000 consumenten voorspelt een stijging van 0,2 punten tot 10,6 in juli, en blijft een stijgende trend zien die de afgelopen twee maanden is waargenomen.

“Duitsers zien de binnenlandse economie in het begin van de zomer uitstekend,” stelde de firma in een verklaring voor.

‘Zelfs onzekerheid over mogelijke beperkingen op de handel door de Amerikaanse regering of de aanvang van de onderhandelingen over Brexit kunnen de foto voorlopig niet wolken’, ze gingen voort, hoewel beide problemen voor de burgers van de Europese exportcentrale kunnen worden lastig.

In juni is er een stijging van alle indexen die de indicator van GfK voeden, waarbij de consument een sterkere economie en hogere inkomens verwacht en bereid zijn om meer geld uit te geven.

Lage rentetarieven hebben bijgedragen aan de kans van mensen om over te sparen, het onderzoek is gevonden, terwijl een sterkere arbeidsmarkt het vertrouwen heeft gestimuleerd.

“Lage niveaus van angst voor hun eigen banen betekenen dat consumenten veiliger kunnen plannen, waardoor ze klaar zijn om grotere aankopen op te nemen met hogere financiële risico’s,” aldus de pollers.

De positieve stemming van de consument komt overeen met die van de ondernemers, na het maandelijkse Ifo-overzicht van ondernemers die sinds 1991 in juni op zijn hoogste niveau zijn gemonteerd.

Servicevoorwaarden