Sign in / Join

2020 deadline om klimaat catastrofe te voorkomen: deskundigen

Ⓒ AFP – Sanjib DUTTA – | Na de decennia stijgen, hebben de globale uitstoot van kooldioxide, veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen, de afgelopen twee jaar afgenomen op ongeveer 41 miljard ton per jaar

De mensheid moet de uitstoot van kooldioxide in 2020 naar beneden zetten om een ​​realistische schot te krijgen om de opwarming van de aarde op ruim twee graden Celsius te verlagen, het basisdoel van het klimaatverdrag van Parijs, aldus experts.

Een wereld die boven deze drempel stijgt, zal een crescendo van verwoestende gevolgen hebben, variërend van dodelijke hittegolven tot massale migratie door stijgende zeeën, waarschuwden de deskundigen in een commentaar gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Met 1,0 graden Celsius (1,8 graden Fahrenheit) van de verwarming tot nu toe, kunnen ijsplaten die de oceanen met een dozijn meter opheffen, sneller smelten, koraalriffen sterven aan hittebelasting en steeds meer schadelijke stormstorms hangen kustgemeenschappen.

De overgang naar schonere energiebronnen is goed onderweg en wordt ondersteund door een brede consensus over de noodzaak om de dreiging van klimaatverandering terug te slaan – met de opmerkelijke uitzondering van de Verenigde Staten onder president Donald Trump.

Na de tientallen jaren stijgt de wereldwijde uitstoot van kooldioxide, veroorzaakt door het verbranden van fossiele brandstoffen, de afgelopen twee jaar op ongeveer 41 miljard ton per jaar.

Maar zelfs in dit tempo zou de CO2-begroting van de planeet – de hoeveelheid CO2 die in de atmosfeer kan worden losgelaten zonder de rode lijn van 2,0 Celsius (3.6 Fahrenheit) over te brengen – binnen een paar decennia, misschien eerder, gebruikt worden.

‘Er is een lange weg om de wereldeconomie te decarboniseren’, aldus de commentaar ondertekend door het voormalige VN-klimaatbestuurder Christiana Figueres, drie top klimaatwetenschappers en twee duurzaamheidsdeskundigen uit de bedrijfsleven.

“Wat het klimaat betreft, is de timing alles,” schreven ze.

De auteurs hebben de leiders opgeroepen om op 7 en 8 juli op de G20-top in Hamburg, Duitsland, samen te komen om 2020 op te sporen als een pauze om actie te ondernemen.

Maar na de beslissing van Trump om uit de Parijse Overeenkomst te tekenen, ondertekend door 196 partijen, en zijn weigering om aan het eind van mei bij een G7-top in klimaat consensus te sluiten, lijkt een dergelijk resultaat twijfelachtig.

Volgens 2020 zou een aantal benchmarks moeten worden voldaan.

Hernieuwbare energie – voornamelijk wind en zonne-energie – moet minstens 30 procent van de elektriciteitsvoorziening van de wereld opmaken, aldus het. Bovendien mogen geen extra kolenkrachtcentrales na die datum worden goedgekeurd.

In de transportsector moeten elektrische voertuigen – die momenteel een procent van de nieuwe autoverkoop vertegenwoordigen – tegen die datum 15 procent van de markt uitmaken.

Regeringen zouden ook een 20 procent verbetering van de brandstofefficiëntie voor zware voertuigen nodig hebben, en een vermindering van de kooldioxidevervuiling per kilometer met 20 procent in de luchtvaartsector.

Klippen nog steeds sterk, CO2 uit de luchtvaartindustrie vertegenwoordigt ongeveer twee procent van alle menselijke gegenereerde emissies.

Kweekhuisgassen uit ontbossing en landbouw, momenteel ongeveer 12 procent van het wereldwijde totaal, moeten binnen een decennium worden gesneden, schreven de deskundigen.

Zij roepen ook op concrete maatregelen om koolstof uit de zware industrie te verminderen, evenals gebouwen en infrastructuur.

Tenslotte moeten regeringen en banken tienvoudig de hoeveelheid “groene obligaties” die gebruikt worden om CO2-snijmaatregelen te financieren, momenteel ongeveer 81 miljard dollar bedragen (71 miljard euro).

Servicevoorwaarden